Köp/byt och säljdag

Bräkne-Hoby

25 sept 2016


Köp/byt och säljdagen i Bräkne-Hoby bjöd på vackert väder och ett 50-tal djur som beskådades av ett 15-tal besökare.

Ingvar Nilsson, en av våra svenska domare som även dömer mycket utomlands var väldigt glad över att se antalet djur samt den kvalitet dom höll.
Som det oftast diskuteras så pratade vi även här om att vingbäringen är dålig på många tuppar och på vissa hönor. Ett problem som det är svårt att komma till rätta med, men ack så viktigt för att det rätta utseendet skall uppstå med dom tydliga bollarna på vardera lår. Tillsammans med Ingvar diskuterades även benfärgen. Man ser då och då djur med gröna, men även med blå ben. En dvärg kochin skall ALLTID ha gula ben, hela vägen upp till knäleden och inte bara på fotsulan. 
Något som vi även diskuterade var förekomsten av kluvet bröst (när där är en mittbena på bröstet) En del domare bryr sig inte om att göra avslag på poäng när djur presenteras på utställningar med kluvet bröst. Detta är något vi vill jobba med, tillsammans med vingbäringen för att öka kvaliteten på djuren som presenteras runt om i Sverige.

En del nya färger presenterades, bla guld/blå porslin. En mycket vacker färg som vi hoppas skall bli godkänd i framtiden. Även gul/vitfläckig, choklad och röd var färger som man inte ser speciellt ofta. Kul tycker vi, då vi i klubben vill främja för att nya färger blir presenterade och godkända.

Som ni kan förstå så bjöd dagen på härliga diskussioner och trevligt umgänge, något som vi hoppas kunna göra om även nästa år då intresset för att köpa och sälja djur fortfarande är stort och det är ett ypperligt tillfälle att stifta bekantskap med de uppfödare som finns runtom i Sverige.